Tervetuloa Junnufribaan!
Tältä sivustolta löydät vinkkejä, linkkejä ja ajatuksia erilaisiin fribaharjoitteisiin. Niitä olemme käyttäneet Jylin treeneissä 6-12-vuotiailla ja noin 5-10 junnun ryhmillä. Toivottavasti niistä on sinulle hyötyä kun suunnittelet esimerkiksi seurasi, liikuntatuntisi tai koulun kerhon ohjelmaa!
Mitä?
Tämä sivusto on Suomen frisbeegolfliiton materiaalipankki ja se sisältää erilaisia pelejä ja harjoitteita frisbeegolfharkkojen pitäjille. Tämä sivusto ei keskity tekniikkaohjeisiin. Niitä etsiviä siksi suosittelemme tutustumaan esimerkiksi:
- frisbeegolfliiton materiaaleihin ja videoihin
- maksullisiin opetuspaketteihin (Jalle ja Seppo)
- maksuttomiin kotimaisiin opetusvideoihin (esim. Jaani ja Rauli)
- lukemattomiin tubessa ohjeistaviin amerikanguruihin (esim. Overthrow Disc Golf, Latitude 64, Scott Stokely)
Miksi?
Verrattuna moniin muihin lajeihin, fribasta on vielä tosi vähän treenimateriaalia saatavilla. Tämän sivuston tarkoituksena on kerätä yhteen paikkaan ideoita ja ajatuksia junnutreenien vetämisestä.
Tässä pari ajatusta, joiden pohjalta näitä harjoitteita on mietitty:
- Taidot oppii toistamalla:
- Toistoja jaksaa tehdä pelin ja leikin kautta: tekniikkaa opetellaan ensin, mutta toistot tapahtuvat erilaisten haasteiden ja pelien avulla.
- Vältetään jonottamista kun organisoidaan pieniä ryhmiä ja pariharjoitteita.
- Pudotuspelien huono puoli on se, että heikoin pelaaja putoaa pelistä ensin ja saa vähiten toistoja. Siksi suosin pelejä joissa pelataan pisteistä tai jonkun lisätehtävän tehtyään pääsee takaisin pelaamaan.
- Kisataan tasaväkisissä ryhmissä, mutta aina ei tarvita häviäjäjoukkuetta: tavoite voi olla muukin kuin toisen joukkueen voittaminen. Valmentaja voi asettaa haasteen, joka ryhmän pitää saavuttaa.
- Tiukasti rajattuna frisbeegolf on kävelyä ja heittämistä. Juniorien liikuntaa ei kuitenkaan pitäisi rajata näin passiiviseksi, koska:
- eivät niin tee ammattilaisetkaan. Valtteri Bottas juoksee Cooperissa 3550 m ja Vänekin treenaa penkkiä
- lajin motoriikkaan tarvitaan muutakin kuin heittäminen ja ristiaskel. Esimerkiksi kuntoa taivaltaa väylillä (ja niiden vieressä).
- toivon, että fribaharkat antavat kipinää myös yhdessä kirmaamiseen ja itsensä rasittamiseen. Se on elinikäinen ilo ja elintärkeä taito.
Kuka?
Fribatreenit on rakentanut Jouni Kallio Jyväskylän Liitokiekkoilijoista. Jouni kehittää ohjaustoimintaa sekä JyLin juniorivastaavana että liiton hallituksessa.